П`ятниця, 19.04.2024, 06:02
Вітаю Вас Гость | RSS

Світло Любові

Головна » 2010 » Травень » 12 » Здійнявся над Підліссям храм.
13:06
Здійнявся над Підліссям храм.
Минула неділя 09 травня принесла жителям села Підлісся, що неподалік Івано-Франківська, справжнє духовне свято: тут довершено і урочисто освячено храм Вознесіння Господнього. 

Це приміське село, як і інші прикарпаські оселі, потопає у зелені, а в травневу пору воно особливо гарне. У Підліссі понад 700 дворів. Мешканці села мають стареньку (1867 р.), але доволі простору церковцю, яку їм вдалося зберегти у страшні атеїстичні часи. Поза сумнівом, церква — як споруда, і як духовна оаза — вистояла у значній мірі тому, що тут у період найбільшого розгулу безбожної влади душпастирював священик від Бога — о. Василь Гринишин (нинішній декан Тисменицький, на парафії з 1972 по 1992 роки). Саме в цій церкві й відбувалися відправи до минулої неділі. Але вірні на початку відродження України зрозуміли, що настав час зводити нову церкву. 

Місце під храм вибрали поруч зі старою святинею — через дорогу. До цієї хвилюючо-радісної миті парафіяни йшли майже двадцять років. Ще у 1991 році громада взяла ділянку під забудову. А через рік бл. пам’яті владика Павло Василик освятив фундамент. У ті часи багато спричинилися до побудови святині нині покійні старший брат Григорій Мачкур, касир Ольга Ошур, комірник Федір Ошур. Інженерними роботами опікувався п. Федір Ковтун. А довершували боговгодну справу під орудою нинішнього пароха о. Василя Чорнія, старшого брата Дмитра Чугайди численні парафіяни та жертводавці. І храм видався на славу! 

На його освячення прибули: Правлячий Архієрей Івано-Франківської Єпархії Володимир Війтишин, віце-канцлер Єпархії о. митр. Іван Шевчук, декан Лисецький о. митр. Олег Качмарський, декан Єзупільський о. Богдан Курилів та ще 16 священиків. Діточки, місцеві хористи від імені всіх парафіян хлібом-сіллю, віршами та піснями щиро привітали дорогих гостей, а парох о. Василь Чорній запросив Владику освятити храм та відправити першу архієрейську Службу Божу. Владика у відповідь подякував за запрошення, за те, що парафіяни жертвували на храм, як правило, не зі своїх лишків, а лише тому, що розуміли важливість справи. 

 
Після освячення престолу та власне храму (зауважимо, що Владика час від часу пояснював вірним всі моменти ритуалу освячення) відбулася архієрейська Служба Божа. Її прикрасив своїм супроводом церковний хор, яким керує п. Іванна Шевчук. Єпископ Володимир в особливий спосіб привітав хористів з таким чудовим співом святої Літургії, побажавши їм та всім парафіянам, жертводавцям многая і благая літа. «У храмі легко служити, це одна з кращих споруд на теренах Івано-Франківщини», — наголосив у заключному слові Єпископ. Художній розпис церкви робили митці зі Львова. Окрасою є також павук, який „перекочував” до нового храму зі старої церквовці, майстерно відреставрований тернопільськими майстрами. 
 
У той день за ревну працю на ниві Господній Ординаріат нагородив грамотою та золотим хрестом з прикрасами пароха о. Василя Чорнія та почесною грамотою — парафіяльну громаду. Отець Василь у зверненні до присутніх подякував Владиці, який розділив недільну радість жителів Підлісся, привітав матерів зі святом, наголосив, що нагорода, яку він отримав, — це, найперше, нагорода всієї громади. 

А сьогодні у жителів Підлісся храмове свято. Редакція вітає о. Василя парафіян і з сьогоднішнім днем, і з новою святинею, до якої вірні спішитимуть повсякчас, бо це храм Бога живого. 

Повідомив Михайло Захарчук
http://www.if-eparchia.org.ua/component/content/article/1/1060-2010-05-12-07-13-36.html


null
null
Категорія: Релігія | Переглядів: 1109 | Додав: Andrew | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Пошук
Наше опитування
Як часто Ви ходите до Церкви?
Всього відповідей: 146
Міні-чат
200
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0